Yeni Doğmuş Kediyi Beslemek

Yavru kedi buldunuz ve ne yapacağınızı hiç bilmiyorsanız hoş geldiniz. Bu yazımda beslenme konusuna değineceğim, ilerleyen yazılarımda ise bakıma değineceğim.

Yeni doğmuş yavru kediyi beslemek biraz meşakatlidir, aslında yeni doğmuş annesinden ayrılmış bir insan bebeğini beslemek de meşakatlidir fakat sağa sola sorduğunuzda, markete ve eczaneye gittiğinizde rahatlıkla bilgi alabilirsiniz.

Beslenme ihtiyacı karşılanamayan yeni doğmuş bir kediye en güzeli süt anne bulmak olacaktır, bunu yapamıyorsanız veteriner kliniklerinden sıvı veya toz formda kedi sütü alabilirsiniz. Ama ters bir zamanda denk geldi ve yeterli bütçeniz yoksa size evde hazırlayabileceğiniz birkaç süt ikame tarifleri vereceğim. Fakat öncelikle gelin kedi sütünde nelerin ne kadar olması gerektiğine tablo üzerinden bakalım, başka ürünlerle karşılaştıralım.

Değerler Kedi Sütüİnek SütüKeçi Sütü
Yağ %10,93,53,5
Protein %11,13,13,1
Laktoz %3,44,94,6
Kül %?0,70,79
Katı M. %25,412,212

Görüldüğü gibi ne inek sütü, ne de keçi sütü bebek kedimizin ihtiyaçlarını karşılamıyor. Hele bir de bunu yarı yarıya sulandırdığımızda iyice işe yaramaz hale geliyor. Yüksek oranda laktoz içermesi de bu sütler kullanıldığında ishal ihtimalini arttırıyor. Kedinin bu sütlerle her ne kadar karnı fiziksel olarak doysa da, fizyolojik doyum gerçekleşmeyecek, sürekli bir besin eksikliği olacaktır. Bu tablo çok daha detaylandırılabilir örneğin vitamin, aminoasit, mineral içeriği gibi, sadece fikir vermesi açısından bu tabloyu yaptım. İnsanlarda kullanılan mamaya hiç girmiyorum, içlerinde soğan ve sarımsak tozu da olabiliyor ve bence aşağıdaki mamalar kadar besleyici de değiller. Dediğim gibi herşey % proteinden, yağdan ibaret değil.

Şimdi, madem bu kadar eksiklerimiz var, evde bulunan yiyeceklerle bunları yerine koymamız gerekiyor; işte tarifler

Jelatinli, Yumurta Sarılı İkame Sütü

  • 1 Litre Keçi Sütü (yoksa yarım litre laktozsuz süt, yarım litre normal süt de işimizi görecektir)
  • 1 çay kaşığı mısır şurubu veya sofra şekeri,
  • 1 yemek kaşığı yoğurt (Light olursa daha iyi)
  • 1 tatlı kaşığı toz aromasız jelatin (gıdada, pastacılıkta kullanılan jelatin)
  • 1 adet yumurta sarısı

Yapılışı çok basit. Bütün ürünleri tencereye koyup iyice karıştırıyor, daha sonra ocağın altını açıyoruz. Eğer jelatin bulmuş ve koymuşsak jelatin eriyene kadar karıştırıp soğumaya almak yeterli, konmamışsa bir taşım kaynaması yeterli olacaktır. Hazırladığınız karışımı buz dolabında 2 güne kadar saklayabilirsiniz

Normal sütlü ikame

  • 1 su bardağı inek sütü (3 haftalıktan büyük yavrulara laktozsuz süt veya yarı yarıya sulandırılmış süt tavsiye edilir. Sulandırma durumunda bir çay kaşığı sofra şekeri ilave ediniz.)
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 1 çay kaşığı zeytinyağı (daha da iyisi tereyağı)

Karışımı gene iyice karıştırıyoruz. Bu aslında çiğ de verilebilir fakat kullanılan yumurta özellikle takip nosu olmayan, pazardan alınmış yumurta ise salmonella ve e.coli bulaştırma riski vardır. Bu riskleri minimize etmek için siz gene ocakta kaynamaya yaklaşana kadar ısıtın. Evde hazır varsa kedi ve köpekler için olan vitamin ikamesinden de koyabilirsiniz. Hazırladığınız karışımı buz dolabında 2 güne kadar saklayabilirsiniz.

Yeni doğmuş – 1 haftalık kedileri 1-2 saat aralıklarla,
1-2 haftalık kedileri 3-4 saat arayla,
3-6 haftalık kedileri günde 4-6 defa,
6-8 haftalık kedileri günde 4 defa besleyip mamaya geçmelisiniz. 6. Haftadan itibaren kitten mamalardan verebilirsiniz.

Buradan da kedi ve köpeklere verilmemesi gereken gıdalara göz atabilirsiniz. Buradan ise sütü neden kaynatmamamız,neden kaynatmamız konusuna göz atabilirsiniz.

Kaynaklar;
The Cornell Book of Cats by the Cornell School of Veterinary Medicine
http://ansci.illinois.edu/static/ansc438/Milkcompsynth/milkcomp_table.html

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir