Kedileri Tanıştırmak

Mars ve Arkadaşı

İki kediyi birbirine tanıştırmak gerçekten zordur. Özellikle tek kedili evde uzun süre yetişmiş bir kedinin yanına başka bir kedi almak çok sancılı bir süreçtir, hatta bazen imkansızdır. Birbirini tanımayan iki kediyi, özellikle bu kedilerden biri uzun süredir evde duran ve bölgesini iyice benimsemiş bir kedi ise, uygun tanıştırma taktiklerini izlemeden bir araya getirmek, yeni gelen kedinin tehdit olarak algılanmasına, korkuya ve agresyona sebep olacaktır.

Kedilerin insanlar ve köpeklerden farklı sosyal ihtiyaçları vardır. Uyuyacakları yerin değiştirilmesi, mama kabının farklı yere konması,hatta evdeki aslında onları ilgilendirmediğini düşündüğünüz bir eşyanın atılması, yerinin değiştirilmesi veya yenisinin alınması bile kedi için stres kaynağıdır. Eve yeni bir kedinin gelmesi ise bambaşka bir boyut.

Yeni Kedinin Seçimi

Kedileri tanıştırmadan önce sağlık durumlarına da bakılmalı. Yeni gelen kedi parazit barındırmamalı, hasta olmamalı hatta mümkünse aşıları yapılmış olmalıdır, aynı şekilde evdeki kedinizin de düzenli aşılaması yapılmış olmalıdır. Bunun dışında en ideali her iki kediye de coronavirüs testi yapılması ve sonuca göre ikisi de pozitif veya ikisi de negatif ise bir araya getirilmesidir. Koronavirüs sokaktaki kedilerin %90’ında, evde beslenen kedilerin de %50’sinde pozitiftir. Koronanın en korkulan komplikasyonu mutasyon geçirip FIP hastalığına neden olabilmesidir. Bunun yanında her iki kedinin de sokak geçmişi varsa, çok da gerekli değildir.

Evdeki kedimiz eğer genç veya olgunsa, yeni gelecek kedinin yavru olması işleri daha kolaylaştırmaktadır. Hem seksüel olarak gelişimini tamamlamamış yavru kedi, yetişkin kedimizi rahatsız etmeyecek, hem de oyuncu ve yeniliklere açık olacaktır. Eğer evimizdeki kedi yaşlı ise işler tamamen değişiyor, yeni gelen ufaklık kedimizi rahatsız etmeye başlayacaktır. Yaşlı kedi yanına alınacak kedi ya kısırlaştırılmış yetişkin kedi olmalı ya da kendi yaşlarında olmalıdır.

Tanıştırma Aşamaları – Hazırlık

Kilo sorunu olmayan bir kediniz var ise muhtemelen mama kabında sürekli maması duruyordur. Öncelikle bu alışkanlığı yeni kedi gelmeden önce değiştirmelisiniz. Artık yeni kedi geldiyse de uygulamanızda fayda vardır ama ideal değildir. Beslenme, yemek yeme, tüm canlılarda olduğu gibi kedilerde de tanışma, kaynaşma, güven geliştirmede önemli bir yere sahiptir. İlerleyen aşamalarda da bu saatli yemek işimize yarayacak. Aynı zamanda kedi ile aramızdaki ilişkiyi kuvvetlendirecektir.

Evde halihazırda bulunan kedinizin kullanmadığı, az kullandığı bir oda belirleyin. Yeni gelecek kedinizi bir süre burada misafir etmeniz gerekiyor. Bu odanın kesinlikle bir kapısı olmalı. Burayı kedi oyuncakları, yastık gibi taşınabilir, kedinin oynayacağı, üstüne yatacağı, sürtüneceği eşyalarla doldurmalısınız. Kediler ve hatta köpekler için koku çok önemli bir duyudur, çoğu zaman diğer duyulardan önde gelir.

Yeni Kediye Merhaba

Artık yeni kedimizi, eskisine göstermeden hazırladığımız odaya koyabiliriz. Kedinin kişiliğine göre buraya alışması 1-3 gün arasında sürebilir. Alıştığını rahat rahat gezinmesinden ve beden dilinden anlayabilirsiniz. Alışma aşamasında iki kedi birbiriyle temas etmemeli, en güzeli birbirine görünmemelidir. İyice alıştıktan, kokusunu her yere sürdükten sonra eski kedimizin pabucunu dama atma zamanı 😀

Pabucum Dama Atıldı

Bu aşamada yeni gelen kedimizi alıştığı odadan çıkarıp başka bir odaya koyuyoruz, eski kedimizi yeni gelen için hazırladığımız odaya koyduktan sonra, yeni kedimizi evde serbest bırakıyoruz. Bu aşamada eski kediniz, yeni kedinin kokusuna alışacak, yeni kedi de evi tanıyıp, eski kedinin kokularına alışacaktır. Alışma süreci gene 1-3 gün sürebilir. Kokudan başka, evi tanıyor olması, serbest dolaşmaya başlayacağı zaman ürküp, korkmasına, karşısındaki kedide tehdit algısı oluşturmasına da engel olacaktır. Bu aşamayı birkaç defa tekrarlamalısınız.

Beslenme

Yukarıda da belirttiğim gibi, yemek yeme tüm canlılar için sosyalleşmenin en güzel şeklidir. İlk aşamada mama kabı yeni kedinin odasında ve içerde, diğer kap ise odanın dışında olmalı, kapı kapalı tutulmalıdır. Merak etmeyin, kapı kapalı olsa bile bizden çok daha iyi duyup koklarlar, birbirlerine rakip olmadan yemek yiyebileceklerini yavaş yavaş öğrenmeye başladılar bile!

Birkaç defa kapalı kapılar ardında beraber yemek yedikten sonra mama kaplarını kapıdan uzaklaştırıp, kapıyı hafif aralık bırakarak beslemeye geçebiliriz. Kapı, sadece beslenme sırasında aralık tutulmalı, henüz kediler birbirleri ile temas etmemelidirler. Burada da birbirlerini görmek ile karınlarının doyması arasında bir bağlantı kurup, birbirlerini görmenin iyi birşey olduğu düşüncesini yaratmaya çalışıyoruz.

Gerçek Tanışma

Artık kapı aralığından beslenmeyi bir üst seviyeye taşıyabiliriz. Bu aşamada bir kediye oyun oynatırken, yani iyice bir ipe veya oyuncağa odaklanmışken, diğer kediyi de oyuna dahil etmeyi amaçlıyoruz. Bir kediyi oynatırken diğer kedinin kapısını açıp oyuna dahil olmasını sağlayabilirsiniz. Gözleri ipte olduğu ve birbirlerine saldırmadıkları sürece bu aşama başarıyla tamamlanmış demektir. Dikkatlerini birbirleri üzerine vermeden gene odalara ayırıyoruz. Bunu birkaç defa yaptığınızda normal şartlar altında artık her iki kedi de evde özgürce dolaşabilecek kıvama gelmiş olacaktır. Birbirlerine burunlarını dokundurmaları iyiye işarettir.

Herhangi bir aşamada sorunla karşılaştığınızda bir önceki aşamaya dönmelisiniz. Döndüğünüz aşamada da sorun çıkabilir, o zaman bir adım daha geriye gidin ve süreyi biraz daha uzun tutun. İki kediyi birbirine alıştırmak çoğu zaman sabır isteyen bir süreçtir. Ama bunun yanında, yeni kedi gördüğünde hemen burunlarını dokundurup hayatlarına kaldığı yerden devam eden kediler de vardır. Kedi işte, anlamak zor 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir