Kedi Gençlik Hastalığı

Kedi gençlik hastalığı, felin parvovirüsün oluşturduğu, daha çok 3-5 aylık yavru kedileri etkileyen, yüksek ateş (hastalığın son döneminde ateş normale dönebilir), depresyon, iştahsızlık, kusma, ishal, dehidrasyon ve lökopeni, yani kandaki akyuvarların (WBC) azalması ve bazen de nöbetler ile karakterize, dış ortama, dezenfektanların birçoğuna dayanıklı, oldukça bulaşıcı ve ölüm oranı yüksek viral bir hastalıktır. Köpek gençlik hastalığı ve kanlı ishal ile aralarında sadece isim ve genom benzerliği vardır, farklı bir virüstür.

Bulaşma

En yaygın bulaşma şekli enfekte kedinin dışkı, idrar ve kanları ile aşısız, bağışıklığı olmayan kedinin direkt temasıdır fakat virüs dış ortamda bir yıla kadar enfeksiyon yeteneğini koruduğundan ve dezenfektanlara çok dayanıklı olduğundan her yerden alabilirler diyebiliriz.

Hastalığın gelişimi

Bu virüs her ne kadar tüm organlarda bulunabilse de genetik yapısı gereği kendini çoğaltmak için en çok hızlı bölünen organlarda enfeksiyon yaratır, bunlardan biri de lenfoid dokudur. Kemik iliği de etkilendikten sonra tüm akyuvarların ve alyuvarların üretimi aksar ve kandaki seviyeleri düşer. Bilindiği gibi akyuvarlar vücudun enfeksiyona karşı en büyük silahlarındandır. Kusma, ishal ile birleştiğinde de hasta diğer tüm bakteriyel, viral, fungal hastalıklara da hassas hale gelir. Aynı kanser, aids hastaları gibi. Alyuvar düşüşü de anemiye neden olur.Virüs aynı zamanda bağırsak dokusunun iç yüzeyini kaplayan villus denen uzantılarda kısalmaya ve bazen de tüm epitel hücrelerinin kaybına yol açar. Bu da şiddetli ishal ve dehidrasyonun oluşmasına neden olur.Nasıl teşhis edilirGençlik hastalığı salmonella, kampilobakter, pankreatit, fiv, felv’e çok benzer. Dışkıdan antijen arayan test kitleri ise her zaman %100 sonuç vermez çünkü dışkıdaki antijenler sadece kısa bir süre tespit edilebilir. Test sonucu pozitifse teşhis konur fakat negatifse hastalığın olmadığını garanti etmez.

Nasıl korunulur

Türkiye’deki karma aşılar içerisinde felin parvovirüs de bulunur. En kolay korunma yolu aşılamadır. Gençlik hastalığına sahip bir kedinin kullandığı tuvalet, mama kabı, su kabı, kaldığı ortam bir yıl süreyle enfeksiyon kaynağı olabilir. Virüs birçok dezenfektana dirençli olmakla beraber çamaşır suyuna dayanıksızdır.

Tedavi

Tedavi hastalığın durumuna göre değişmekle birlikte amaç WBC ve RBC değerlerini normale getirme, kusmayı engelleme, deri altı veya damar içi sıvı takviyesi ile dehidrasyonu giderme, antibiyotik ile (çoğunlukla kombine) düşük bağışıklık sistemi nedeniyle oluşan, oluşabilecek enfeksiyonların önüne geçme ve vücut ısısını normal sınırlara getirmektir. Erken teşhis ve uygun tedavi protokolü ile hastalık atlatılabilir, %100 ölümcül bir hastalık değildir. Filgrastim ile yapılan çalışmalarda panlökopenide umut vaat ettiği görülmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir