Kedilerin Zeytin Merakı

Kedilerin Zeytin Merakı

Belki dikkat etmişsinizdir, kedilerde bir zeytin merakı var. Oynamayı severler, koklamaktan hoşlanırlar ve bazen yerler çünkü bu zeytinin kedi nanesi ile bir akrabalığı var.

ℹ️Zeytin (Olea europaea) ve kedi nanesi (Nepeta cataria) çok yıllık, aromatik kokulu, hermafrodit çiçekli bitkiler takımı diye bilinen Lamiales takımındandır. Bunu fark ettikten sonra hemen bitki biyolojisi uzmanı olan Nil DEMİRCAN’a danıştım ve her iki bitkide de aynı biyokimyasal tepkimeler ile Nepetalactone açığa çıktığını gördük.

✅Nepetalactone ile tüm kedilerin arası iyidir. Muhtemelen bu maddenin yararlarından dolayı bir yakınlık gerçeklemiş ya da evrilmiş, nasıl derseniz. Çünkü kedilere keyif verici etkisinin dışında çok önemli bir faydası daha var: sinek ve bazı haşereleri uzak tutma.

En bilinen böcek kovucu etken maddesi deet ile yapılan karşılaştırmada nepetalactone içeren kedi nanesi yağının daha iyi sonuçlar verdiği görülmüştür, başka bir araştırmada da etkinin 3 saat kadar sürdüğünden bahsedilmiştir.

❗️Yalnız buraya dikkat: petshoplarda, kliniklerde satılan kedi nanesi spreyleri kesinlikle kedilerin üzerine sıkılarak dış paraziter mücadele için kullanılmamalıdır çünkü etki spektrumu modern ense damlası şeklindeki ilaçlara göre çok dardır ve içeriği kediye direkt sıkılacak şekilde düzenlenmemiştir. Aynı şekilde, insanlarda da güvenililirliğine dair bir çalışma bulunmamaktadır.

Kaynaklar:
http://www.abc.net.au/…/health/HealthRepublish_355524.htm
https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf102811k
https://www.sciencedaily.com/rel…/2001/08/010828075659.htm

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir