Ev Yapımı Pati Balm

Özellikle köpekler başta olmak üzere ülkemizde kışın kurak hava şartları nedeniyle kedilerde de patilerde kuruma, çatlama, kabuklanma olmakta. Özellikle nem miktarı %40 altına indiğinde sorun daha da büyüyor. Eğer kediniz, köpeğiniz severken elektrikleniyor, elektrik çarpıyorsa gerçekten çok nemsiz bir ortamda yaşıyorsunuz demektir, peteklerin üzerine suluk, ıslak havlu koymak sorunu bir miktar çözecektir. Bu mevsimde pati haricinde deride de kepeklenme, tüy kalitesinde olumsuzluklar görülebilir.

Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı (tercihen yüksek polifenollü erken hasat sızma, Kilosu yaklaşık 8$)
  • 2 yemek kaşığı organik hindistan cevizi yağı (kilosu yaklaşık 9$)
  • 1 yemek kaşığı shea butter (shea yağı kilosu yaklaşık 8$)
  • 4 yemek kaşığı doğal balmumu (kilosu yaklaşık 4.5$)

Shea yağı ve balmumu kozmetik hammadde satan mağzalarda, aktarlarda veya hammadde satan internet sitelerinde bulunabilir.

Karışım için bir benmari düzeneğine ihtiyacımız var. Benmari: kimi maddeleri ısıtmak ya da eritmek için kullanılan, ısıtılacak ya da eritilecek maddenin içinde bulunduğu kabı doğrudan ateş üstüne koymak yerine kaynar suya oturtarak maddeyi ısıtma ya da eritme yöntemi.

Bütün malzemeleri cam bir kaba koyuyoruz. Bu sırada güneş ışığı almaması tercih edilir çünkü ısı, ışık ve oksijen yağlarda oksidasyona neden olur. Bu üç etkenden hangisi daha fazla ise o kadar hızlı bir oksidasyon beklenir. Tabi film banyosu yapar gibi karanlık bir oda yaratmaya da çalışmanıza gerek yok çünkü işlem çok kısa sürecek.

Cam kaba koyduğunuz malzemeleri benmari usulü eritin. Bu arada yavaş yavaş karıştırma homojen bir ürün elde etmek için önemli. Ben genelde steril tahta dil basacağı (abeslang) kullanıyorum bu iş için. Sıcağa dayanıklı silikon mutfak gereçleri de kullanılabilir. Daha önce başka yemekler yapmakta kullandığınız tahta kaşıkları tavsiye etmem çünkü ne kadar yıkanırsa yıkansın gözenekli yapıları nedeniyle içerisinde her zaman bakterilerin çoğalmasına olanak verecek besin, yemek artıkları kalıyor, hiçbir koruyucu koymadığımız ürünün raf ömrünü çok hızlı bir şekilde kısaltacaktır.

Karışım iyice homojen bir hal aldıktan sonra tercihen küçük cam kavanozlara (japon-çin pazarı gibi yerlerde çok uygun fiyata satılıyor) koyabilirsiniz ya da elinizde varsa lip balm tüplerine doldurabilirsiniz.

Kullanım

Eğer dışarıdan gelince patiler yıkanıyorsa her pati yıkamadan sonra ince bir miktar yaptığınız pati balmı kullanabilirsiniz. Yıkama vs yapmıyorsanız gün aşırı kullanım yeterli olacaktır. Sadece patide değil, kurumuş burun için de çok iyi bir çözümdür. Hazırladığınız ürünü buzdolabında saklamaya özen gösterin, bu şekilde raf ömrü 1-2 yıl olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir